Veri Kaybından Kurtulmak

Teknolojideki ilerlemelerin biraz karmaşık hale gelmesi, artık muazzam fırsatlar sağlanıyor. Bu yenilik sadece kullanışlı ve verimli sonuçlar getirmekle kalmıyor, aynı zamanda birbirleri arasındaki boşluğuda doldurabilmetedir. Çeşitli veri silinmeleri veya yanlışlıkla yapılan hatalar firmalarda çoğalır hale geldi. Teknolojideki bu ilerleme sürekli değişmekte ve gelişmektedir. Hiç şüphe yok ki, teknoloji evriminin yakında ortaya çıkaracağı çok şey var.

Dahası bu modern dünyadaki değişiklikler günlük yaşamın bir parçası haline geldi. Teknolojinin ilerlemesi, alıştığımız yaşam tarzını yükseltti ve sunabileceği her olasılığı kullandı. Artık birçok yük kaldırıldı ve bunu basitleştirmenin yolları sunuldu. Teknolojinin sunduğu bu geniş fayda yelpazesi, her birey için zaman ve enerji tasarrufu sağladı. Özellikle bir kişinin yaşı ve durumu ne olursa olsun, teknoloji herkeste önemli bir rol oynar.

Şimdiki Zamanlarda Veri Kurtarma

Teknolojideki ilerlemenin getirdiği pek çok avantaj ve rahatlıklarla insanlar artık çok daha gelişmiş cihazlar ve yazılımlar geliştirmeye devam ediyor. İnsanların aşırı katılımı ve yaratıcı zihni nedeniyle Veri Kurtarma icat edildi. Bu yenilik, insanların hayatının her alanında fayda sağlıyor. Bu cihazların veya yazılımların kullanılması, kaçınılmaz veri arızalarının getirdiği zorlukları ortadan kaldırdı. Belki de çeşitli endüstriler artık hizmetlerini ve tekliflerini veri güvenliği tehditleri konusunda endişelenmeden yükseltiyorlar.

Veri kurtarma, erişilemeyen verileri veya dosyaları alma sürecini tanımlar. Kurumsal dünyada, veri arızalarının sayısı sürekli artıyor. Bu durum biraz doğal ve yönetilebilir halde görünmektedir. Kapsamlı veri kurtarma yardımı sayesinde endişelenecek hiçbir şey yoktur aslında. Veri kurtarmanın önemini daha iyi anlamak için, bu durumun neden meydana geldiğinin temelini birlikte inceleyelim. Ayrıca bu veri kurtarma araçlarının ne olduğuna ve bu yazılımların ve ekipmanların, sizin için neler yapabileceğine de bir göz atalım.

Veri Hataları ! Neden Olduğu ve Etkisi

Teknolojinin gelişmesinden ve toplumumuza sunduğu çeşitli faydalardan önce, veri hataları daha artar bir hale geldi. Günlük iş yönetimi, özellikle gizli dosyaların çalıştırılması ve korunması açısından zordur. Yayınlanan bir dergiye göre, veri kurtarma planı olmayan çok sayıda şirket var. Bu nedenle şirketler, işletmenin finansal durumunu zayıflatabilecek zorluklar yaşayabilir. Bazı durumlarda şirketler kısa sürede faaliyetini durdurabilir.

Dahası, veri hataları genellikle iki nedenden dolayı meydana gelir. Birincisi, bu doğal bir durumdur. Herhangi bir organizasyon veya varlıkta, veri hataları kaçınılmaz olarak kabul edilir. Bununla birlikte, çeşitli kazalar nedeniyle veri kaybı olasılığı, herhangi bir nedenden daha düşük risk taşır. Veri kurtarma, bu tür olayları önlemenin en hızlı ve en kolay yoludur. Dahası, dijital cihaz kullanıcıları değerli verilerini nasıl koruyabilecekleri ve güvence altına alabilecekleri yollarını aramaya devam ediyor.

Veri Kaybı nedir?

Bir işletmenin boyutu ve niteliği ne olursa olsun, veri kaybı ciddi bir sorun olarak kabul edilir. Veri veya Dosyalar bir işletmenin en değerli varlığıdır ve onu kaybetmek büyük sorun demektir. Bu teknik sorun, veriler yanlışlıkla silindiğinde veya bir şey olmasına neden olduğunda ortaya çıkar. Veri Kaybı, işletmenin kendisi üzerinde uzun süreli bir etkiye sahip olabilir, ancak bunu çözmenin yolları vardır.

Veri kaybı, verilerin veya dosyaların yanlışlıkla silinebileceği veya verilerin kullanılamadığı bir durumu ifade eder. Ayrıca, bu teknik sorun kasıtsız veya kasıtlı bir durum olabilir. Yayınlanan bir dergiye göre, şirketlerin toplam % 94’ü ciddi veri kaybı yaşıyor, ve hepsi durumdan kurtulamadı. Veri kaybının her sektöre getirebileceği sorunlara rağmen yeterli bir çözüm sağlamada geciklemler yaşanmaktadır.

Çeşitli faktörler veri kaybına neden olabilir. Her faktörün farkında olmak, bunun nasıl çözüleceğini açıklayabileceği için faydalı olabilir. Veri kaybının nedenleri ve etkilerine daha derinlemesine bakalım mı?

Kötü Amaçlı Yazılım veya Virüs

Kötü amaçlı yazılım, herhangi bir bilgisayar sistemine zarar vermek veya sorunlara neden olmak için tasarlanmış bir cihaz veya uygulama anlamına gelir. Bir işletme için kötü amaçlı yazılımlar saldırılar veya virüsler, verilerin silinmesinin harika göstergeleridir. Bu faktör, günlük ticari işlemlerin işleyişini zayıflatabilir. Kötü Amaçlı Yazılım Saldırısı, insanları tıklamaya teşvik eden e-posta tabanlı veya bozuk bağlantılar yoluyla gerçekleşebilir.

Ayrıca, bu kötü amaçlı yazılım bilgisayar sistemine yüklendiğinde, bu programlar işletmelerin gizliliğini tehdit edebilir. Ne yazık ki, bir kişi veya uygulama geliştiricisinin niyeti kötüdür, ancak bu durumun farkında olmak herzaman faydalıdır. Bu şekilde, bir işletme organizasyonu uygun önlemleri alabilir ve sistemlerini kötü amaçlı yazılımlardan koruyabilir. Korunma her zaman veri kurtarmadan iyidir. Saldırıya uğrayan kötü amaçlı yazılımların kaldırılması zor olabilir; ancak güvenilir ve uygun bir antivirüs yazılımına sahip olmak harika bir çözüm olacaktır. Düzenli bir antivirüs taraması yaptırmak, virüsü yakalar ve derhal ortadan kaldırır.

Kullanıcı hatası

Öngörülemeyen koşulların ortaya çıktığı zamanlar ara ara olacaktır. İhmal nedeniyle, kişiler istemeden dosya veya verileri silmiş olabilir. Farkında olmadan, bu durum zaten işlerin akışını etkiler. İnsan hatası faktörleri arasında sabit sürücü biçimlendirmesi, cihazlara sıvı dökülmesi veya yazılım bozulması yer alır. Ancak bu bir problem olmamalı. Çalışanlar için uygun eğitim inkar edilemez şekilde büyük bir yardımdır.

Doğru eğitim, insan hatasını önlemede önemli bir rol oynar. Her çalışanın, şirketinizdeki veri işlemenin nasıl çalıştığını ve bunun neden önemli olduğunu anlaması gerekir. Bu basit hareket şirketinizi çok kurtarabilir. İnsan hataları, her birinin sahip olması gereken bilgilerle en aza indirilebilir ve yönetilebilir. Ayrıca kayda değer. Her şey iyi organize edilirse sorunsuz bir iş akışı elde edilebilir. Gizli belgeler ve bilgiler buna göre biriktirilmelidir. En önemlisi, bu bilgilerin korunmasını sağlamak için her çalışanın üzerine düşeni yapması gerekir.

Veri bozulması

Veri bozulması, bilgisayar sisteminde meydana gelen bir hatayı ifade eder. Bu genellikle veri veya dosyaların yazılması, okunması, iletilmesi veya işlenmesi sırasında olur. Veri bozulması, orijinal verilerde istenmeyen değişikliklere neden olabilir. Bunun gibi belirsiz durumların meydana gelmesinin faktörler var. Cihazın uygun olmayan şekilde kapatılması veya elektrik kesintisi nedeniyle.

Üstelik bu durum tüm ticari işlem için sorun yaratabilir. Veri bozulması, erişilemez verilere yol açabilir ve bazen değerli verilerin kaybedilmesine neden olabilir. Herhangi bir işletme veya kuruluşun önleyici tedbirler uygulaması gerekir. Sorunsuz bir iş akışı sağlamak ve herhangi bir zararlı durumu önlemek için cihazın nasıl düzgün şekilde kapatılacağına ilişkin yönergeleri izleyin.

Hacklemek

Bilgisayar korsanlığı, bilgi çalmak veya yok etmek için bir bilgisayar sistemine giren bir eylemi ifade eder. Bu, herhangi bir organizasyon veya varlıktaki ortak sorunlardan biri haline geldi. Yayınlanan bir dergiye göre, ihlal edilen dört milyon veri var, yanlışlıkla silinebilir veya çalınabilir.

Sık veri kaybı ve günlük işlem üzerindeki etkisi önleyici tedbirlerle azaltılabilir. Veri kurtarmanın sunabileceği çok şey var. Gerçekten de böyle bir ticari işletmenin veya kuruluşun günlük operasyonları için yararlıdır. Veri kurtarmanın sizin için neler yapabileceğini keşfetmeye ve anlamaya değer. Şimdi, bu yazılımın veya cihazın günlük görevlerin ve işlemlerin iyileştirilmesi için nasıl çalıştığını ortaya çıkaralım.

Yarın veya ertesi gün ne olacağından pek emin değiliz. Bugün güneşli bir gün olabilir, ama daha sonra ne zaman yağmur yağacağını kim bilebilir? Doğal olaylarla ilgili belirsizlik olması, değerli ve önemli verilerinizin güvenliğini sağlayabilir.

Kaçınılmaz koşullar, veritabanı kullanıcılarının hazırlandığı olaylardan biridir. Bunlardan bazıları deprem gibi doğal felaketleri, yangın ve güç kaybı gibi öngörülemeyen olayları veya her türlü veri kaybı olayını içerir.

Bir kuruluşun değerli verileri yüksek güvenlik riski altındadır. Ayrıca, uygun veri bakımı tam olarak gözetilmezse veri kaybına karşı savunmasızdır. Ticari kuruluşlar veri kaybına katlanamaz. Bir kez hasar gördüğünde veya kaybolduğunda veritabanlarının güvenilirliğini etkileyebilir.

Düzenli Veri Yedeklemeleri

Veri yedeklemesi yapmak, orijinal verilerinizin birden çok kopyasına sahip olmak kadar basittir. Bunları farklı sabit sürücülere, cihazlara veya konumlara kaydedebilirsiniz. Ayrıca, e-postalar ve bordrolar gibi kritik verilerinizi kaydettiğiniz anlamına da gelir. Verilerinizin yinelenen bir kopyasına sahipseniz, verilerinizin güvenliğini sağlar. Veri kaybı anlarında, verilerinizi farklı depolama cihazlarından kolayca kurtarabilirsiniz. Düzenli veri yedeklemelerine nasıl sahip olabileceğinizin birkaç yolu vardır.

Yerel ve Yerinde Veri Yedekleme

Bu, küçük işletmelerin önemli verilerini yedeklemek için kullandıkları en temel yaklaşımdır. Verilerin sunucu olarak bilinen ayrı bir cihaza kopyalanmasından oluşur. Diğer tüm bilgisayar sistemlerinin bulunduğu yerde bulunur. Çok ekonomiktir ve uygulaması kolaydır. Bununla birlikte, bu yöntemin dezavantajı, doğal felaketlerin meydana gelmesidir. Bu olaylardan bazıları doğal afetler, hava olayları ve beklenmedik kazalardır. Yedekleme verileriyle birlikte hepsi kaybolur.

Donanım Yoluyla Site Dışı Yedekleme

Muhtemelen ilk yöntemle aynıdır. Buna karşılık, kritik veriler, güvenli bir şekilde çıkarılabilen ve yerel ofisten uzakta farklı bir yerde saklanabilen çıkarılabilir bir depolama cihazına kopyalanır. Bu sayede doğal afetlerin etkisinden kaynaklanan veri kayıplarının önüne geçebilirsiniz. Bununla birlikte, dezavantajı başka bir cihazın kullanımında yatmaktadır. Verileri başka bir depolama cihazına kopyalamanız ve başka bir veri riskleriyle karşılaşmanız sizin için ek bir görev olacaktır.

Yalnızca Bulut kullanarak Site Dışı Yedekleme

Bu yöntem, ilk iki yöntemden çok farklıdır. Verileri yerinde kaydetmek yerine bulut tabanlı bir depolama tesisine kopyalamaktan oluşur. Veri yedeklemelerinizi bulut üzerinde düzenli aralıklarla otomatik olarak planlayabilirsiniz. Ayrıca yedekleri almak için tarih ve saati ezberlemekten de kurtulabilirsiniz. Bu süreçle ilgili iyi olan şey, veri yedeklemelerinin yönetimidir. 30 veya 40 gün daha eski kopyalar, yeni yedek kopyalar için daha fazla alan oluşturmak üzere otomatik olarak silinir.

Bulut sağlayıcılarının çoğu, veri kaybı meydana geldiğinde şifreleme, parola yönetimi ve veri kurtarma gibi ek güvenlik seçeneklerine sahiptir.
Karışık Yerinde ve Yerinde Veri Yedeklemeleri. Bu yöntem, hem yerinde hem de iş yeri dışında veri yedekleme prosedürlerinin kullanılmasıdır. Tesis dışı bulut depolama veri yedeklemesi, verilerin güvenli ve herhangi bir doğal olaya karşı güvende olmasını sağlar. Öte yandan, yerinde bulut depolama veri yedekleme, verilerin bir kopyasını kolayca geri yükleyebileceğiniz konumlarda tutar. Verilerin birçok anlık görüntüsünü çeşitli konumlara kaydetmenin iyi bir yoludur. Ancak, dikkate alınması daha uzun bir zaman, maliyet ve depolama kapasitesi alabilir.

Verilerin Şifrelenmesi

Veri yedekleme, verileri sahada veya hatta bulut tabanlı depolamada depolamayı bırakmaz. Bu iki yöntemden herhangi biri, veri depolamayla ilgili temel konu emniyet ve güvenliktir. Güvenilir bir veri şifreleme çözümünüz varsa, hırsızlığa veya siber saldırıya karşı veri güvenliğini sağlayabilir. Bir ticari kuruluş, talimatları diğer üyelere veya kullanıcılara sorunsuz bir şekilde aktarmak için katı şifrelemeye uymalıdır.

Güvenlik Duvarları ve Çeşitli Hasar Önleme Araçları

Bilgisayar sisteminizi veya veritabanlarınızı korumak için sağlam bir güvenlik duvarına veya herhangi bir tür antivirüs yazılımına sahip olmak kritik bir karardır. Güvenlik duvarı yazılımı, değerli verilerinize zarar verebilecek tüm giden bağlantılara karşı verilerinizin güvenliğini sağlayabilir. Ayrıca bilgisayar sistemine saldıran herhangi bir veri paketi varsa alarm güvenliğini artırır. Bu nedenle, kara listeye alınmış IP’ler olarak kabul edilecektir.

Saldırı Tespit Sistemleri veya IDS size zamanında bildirimler verebilir. Öte yandan, İzinsiz Giriş Önleme Sistemi veya IPS, herhangi bir kötü amaçlı faaliyetin gerçekleşmesini engellemek için otomatik olarak harekete geçebilir. Bunlar, değerli verileriniz için gelişmiş güvenlik çözümlerinin örnekleridir. Otomatik önleyici yöntemler, bir veri ihlali girişimi ile gerçek veri kaybı arasındaki önemli bir farkı belirler. Sisteminizdeki veri tehditlerini önlemek için daha iyi yöntemi seçmenizi sağlayacaktır.

Dizüstü Bilgisayar veya Depolama Cihazı Korumaları

Verilerinizi fiziksel olarak kaybetmenin en yaygın sorunlarından biri dizüstü bilgisayar veya depolama cihazı hırsızlıklarından kaynaklanmaktadır. Açık havada, ofiste, okullarda, mağazalarda, restoranlarda veya ulaşım istasyonlarında olabilir. Veri kaybı olasılığını azaltmak için cihaz takibi, uzaktan cihaz kilidi ve uzaktan veri silme özelliklerini etkinleştirin.

Sıvı dökülmesi nedeniyle dizüstü bilgisayarlardan veya cep telefonlarından gelen verilerinizin kaybolmasını önlemek istiyorsanız, ana konumda düzenli bir yedek kopya bulundurmalısınız. Çok faktörlü kimlik doğrulama gibi ek güvenlik önlemleri, herhangi bir siber saldırı durumunda cihazınıza yetkisiz erişimin önlenmesine katkıda bulunabilir.

Veri kaybını önleme, bir kuruluş için kritik bir eylemdir

Bir işletmenin sahip olabileceği en değerli varlık, veritabanı veya veri sistemidir. Verileri, müşterileri ve iş ortaklarıyla kurdukları işlemleri, bağlantıları ve iletişimleri yansıtır. Üstelik gizliliği ve güvenilirliği nedeniyle korunması gerekiyor. İşletme sahipleri, çeşitli veri güvenliği önlemlerinin kullanımını entegre eder. Tehdit ve hasarlara karşı güvenliklerini güçlendirmektir.

Banka hesabı ayrıntıları, kart bilgileri, parolalar ve diğer kişisel bilgiler, işletmelerin veya kuruluşların sahip olduğu kritik verilerden bazılarıdır. Gelişmiş teknolojilerin kullanılması, doğal bir felaketin neden ve nasıl ortaya çıkabileceğini belirleyebilir. Ancak bunun gerçekleşeceği kesin tarih ve olay o kadar da doğru değil. Bu nedenle veri depolama çok önemlidir, çünkü dosyalarınızı doğal olaylar nedeniyle tehlikeye atabilir.

Veri Kurtarmanın Sınırlamaları

Tıpkı bu dünyadaki diğer kreasyonlar gibi, veri kurtarma mükemmel değildir. Ayrıca dikkat etmeniz gereken kusurları ve dezavantajları vardır. Büyük miktarda veri kurtarma üzerinde çalışıyorsanız, başlamak pahalı bir eylem olabilir. Sabit sürücünüz üzerinde donanımlı bir tesisle çalışmak için profesyonel yardım almak zorundasınız.

Veri kurtarma uzmanları, sabit disk sürücünüzden olabildiğince bilgi almak için uygun araçları kullanır. Ancak, bu zaman alan bir yöntemdir ve verilerinizin hemen kurtarılmasını istiyorsanız yararlı olmayabilir. İhtiyaç duyduğunuz geri yüklenen verileri size sağlayabilecek alternatif veri kurtarma yöntemlerini aramanız gerekebilir. Verilerinizin geri alınmasını sağlamak için kendi başınıza yönetebileceğiniz veri kurtarma yazılımına sahip olabilirsiniz.

Veri kurtarma, ticari kuruluşlar veya her türlü veritabanı grubu için harika bir yardımcıdır. Verilerin bir şekilde geri alınmasını ve orijinal formda olduğu gibi kullanılmasını sağlar. Veri kaybı tahmin edilemez. Hatta birkaç veri önleme ve güvenlik yaptınız. Her zaman gerçekleşeceği bir zaman olacaktır.

Günümüz modern dünyasında dijital cihazlar çok talep görüyor. Birçok insan bu cihazları hızla değişen toplumla başa çıkmak için kullanıyor. Bu, çeşitli endüstrilerin ihtiyaç duyduğu ihtiyaç ve tercihleri ​​karşılamak içindir. Bu notta, verilerin istikrarını ve güvenilirliğini sağlamak için dijital veriler ve bilgiler güvenli bir şekilde saklanmalı ve korunmalıdır.